Consumer Reports (CR), istraživanje pouzdanosti automobila na američkom tržištu, Fiat 500L i dalje najnepouzdaniji

      Istraživanje koje je u 2015. godine provela ogranizacija Consumer Reports (CR) pokazalo je da su za Amerikance i dalje najpouzdaniji japanski automobili. Među prvih pet najpouzdanijih automobilskih marki u SAD nalaze se čak četiri japanska proizvođača. Najnovija anketa pokazala je da Tesla S i nije tako savršen, kao i da FIAT 500L iz Kragujevca nije uspeo popraviti svoju reputaciju na američkom tržištu.


Prvo mjesto na listi zauzeo je Lexus, druga je Toyota a treći Audi. Japansku dominaciju potvrdili su Mazda na 4. i Subaru na petoj poziciji. Studija koju CR objavljuje svake godine, potvrdila je višegodišnju dobru reputaciju pojedinih marki koje se i ovog puta nalaze u samom vrhu, ali je donijela i neka neprijatna iznenađenja. Tako su brendovi, koji su dugo važili za izuzetno pouzdane, kao što su Honda, Acura, Nissan i Infiniti zeuzeli pozicije u sredini ili čak u donjem dijelu liste najpouzdanijih auto-marki. Kada je riječ o vozilima Nissana i njegovog premijum brenda, Infinitija, korisnici su se žalili na probleme sa sistemom prenosa i multimedijskih uređajima (Amerikancima dvije veoma bitne stavke).

Honda je također imala probleme sa menjačima, a najviše pritužbi bilo je na CVT prenosni sistem u modelima Accord (za američko tržište) i CR-V. Slične zamjerke idu na račun Hondinog premijum brenda, Acure. Multimedijski sistemi su generalno najproblematičniji segmenti u novim automobilima na američkom tržištu, smatraju vozači.

Među najpouzdanijim uređajima ove vrste izdvajaju se BMW-ov iDrive i Audijev MMI. Istraživanje za 2015. pokazuje da je Buick i dalje najpouzdanija američka automobilska marka, dok je značajan napredak postigao Ford koji je u međuvremenu unapredio svoje MyFord Touch sisteme i Ecoboost motore. Pojedinačno gledano, FIAT 500L i dalje je najnepouzdaniji model među novim automobilima u SAD. Vlasnici ovog vozila najviše pritužbi imaju na njegov motor i mjenjač.

Ipak, najveći gubitnik u ovogodišnjoj anketi je, neočekivano, Tesla Model S, koji je nedavno na testu Consumer Reportsa osvojio najveću moguću ocjenu. Pouzdanost ovog luskuznog električnog automobila pala je ispod prosjeka, zbog kvarova na elektronici, a vlasnici su se žalili i na probleme sa pogonskim elektromotorom, pa čak i na prokišnjavanje staklenog krova.

Istraživanje za 2015. sprovedeno je među vlasnicima 740.000 automobila u SAD, na osnovu problema koje su imali sa svojim novim vozilima tokom posljednjih 12 mjeseci.


Consumer Reports (CR), research the reliability of the car in the US market, the Fiat 500L is still the most unreliable...