Bosch, pomaže vozačima pronaći parkirno mjesto

Savršeno parkirno mjesto nalazi se u blizini lokacije na
koju vozač želi ići, ima dovoljno mjesta za njihov automobil − i nije zauzeto. Međutim, pronalaženje takvog parkirnog mjesta može biti vrlo frustrirajuće − osobito u urbanim područjima. U Njemačkoj je prosječno vrijeme traženja odgovarajućeg slobodnog parkirnog mjesta 10 minuta.

Prema anketi koju je proveo predvodnik na europskom tržištu upravljanja parkiralištima, ljudi provedu 4,5 kilometara u vožnji tražeći parkirno mjesto, što trošak vozila povećava za 1,35 eura po pojedinačnoj potrazi. Zahvaljujući aktivnom upravljanju parkiralištem iz Boscha, vozači mogu pronaći savršeno parkirno mjesto bez zaobilazaka i bespotrebne vožnje uokolo. Ova pametna tehnologija detektira koja su parkirna mjesta u urbanim područjima slobodna i javlja vam gdje se točno nalaze. „Vozačima olakšavamo često napornu potragu za parkirnim mjestom”, rekao je Dr. Dirk Hoheisel, član upravnog odbora društva Robert Bosch GmbH. I to nije sve: vozači se mogu koristiti i aplikacijom za pametne telefone koja ih dovede točno do parkirnog mjesta. Sve to štedi vrijeme, novac i dobro je za okoliš.

Bosch uz minimalan napor povezuje parkirna mjesta s internetom

Osnovna značajka aktivnog upravljanja parkiralištem je pouzdana detekcija slobodnih parkirnih mjesta. Bosch je razvio poseban senzor zauzetosti koji opsegom i mjerama nije puno veći od CD-a, a njegova visina iznosi tri centimetra.

Senzori se ugrađuju u garaže i na parkirna mjesta na cesti, i to na asfalt ili u asfalt, ovisno o željama. Ono što je posebno u vezi ove tehnologije je da senzori zauzetosti rade bežično i napajaju se putem baterija, što uklanja napor i troškove postavljanja kabela. Svaka baterija ima vijek trajanja do sedam godina. Zahvaljujući čvrstom plastičnom kućištu, senzori mogu podnijeti sve vremenske uvjete, kao i povećano trošenje koje uzrokuju teški kamioni i ralice za snijeg. Unutar kućišta, Bosch ugrađuje dvije različite tehnologije senzora od kojih svaka potvrđuje informacije koje prikupi druga. Prednost toga je poboljšana pouzdanost za detektiranje mjesta bez pogreške.


Prognoza za parkiranje: donošenje zaključaka za budućnost temeljenih na prošlosti

Senzor zauzetosti u redovitim intervalima provjerava je li parkirno mjesto slobodno. Koristeći se pristupnikom, koji je sličan usmjerniku za internet, Boschev senzor na siguran način prenosi kriptirane informacije na poslužitelja, gdje se generira karta svih slobodnih i zauzetih parkirnih mjesta u stvarnom vremenu, a kojoj se može pristupiti putem aplikacije ili interneta. „Parkirna mjesta povezujemo s internetom”, rekao je Hoheisel. Dostupne su i meta-informacije o svakom parkirnom mjestu, uključujući i informacije o tome je li mjesto rezervirano za obitelji, žene ili osobe s invaliditetom, kolika je cijena vremena parkiranja i je li dostupno mjesto za punjenje električnih vozila. Moguće su i druge usluge kao što je funkcija plaćanja. Koristeći se aplikacijom, vozači mogu na praktičan način platiti za svoje vrijeme parkiranja bez rukovanja gotovinom.

Aktivno upravljanje parkiralištem odličan je primjer načina na koji Bosch oblikuje umreženi svijet. Međutim, ova usluga nije samo za vozače, već i za upravitelje parkiralištima. „Možemo dodatno poboljšati popunjenost parkirnih mjesta koja se najčešće koriste”, rekao je Hoheisel. Za to je potrebna inteligentna procjena podataka. Mrežni portal upraviteljima parkirališta daje jasan pregled parkirnih mjesta koja su bila zauzeta s koliko automobila i u koje vrijeme. Primjerice, u vrijeme najvećih gužvi ova informacija može usmjeriti vozače na mjesta koja su rjeđe zauzeta. Boschevi inženjeri razvijaju i prognozu za parkiranje. Koristeći se prethodno prikupljenim podacima nastoje donijeti važne zaključke za budućnost koji bi u znatnoj mjeri olakšali borbu za parkirna mjesta koja je česta pojava npr. tijekom velikih sezonskih događaja.

Temelji za potpuno automatizirano parkiranje budućnosti

Komponente aktivnog upravljanja parkiralištima, koje uključuju senzore zauzetosti, pristupnik i kartu za parkiranje u stvarnom vremenu, ujedno čine i temelje za potpuno automatizirano parkiranje budućnosti. Vozači će uskoro moći jednostavno ostaviti svoje vozilo na ulazu u garažu. Koristeći se pametnim telefonom, svojem ćete automobilu moći dati naredbu da sam pronađe parkirno mjesto. Automobil će se isto tako moći pozvati natrag. Bosch to naziva automatskom uslugom parkiranja. Da bi ta usluga bila moguća, automobili sa samoupravljanjem trebaju pouzdane informacije o slobodnim parkirnim mjestima − a to Bosch već nudi. „Postepeno ćemo uvoditi aktivno upravljanje parkiralištem na Boschevim vlastitim parkirnim mjestima i garažama”, rekao je Hoheisel. Zahvaljujući tome, zaposlenici i posjetitelji moći će brže pronaći slobodna parkirna mjesta.




Bosch, help drivers find parking space