Zanimljiv pokus „besplatne” energije za vozače električnih vozila


Na prezentaciji Futures 3.0 Nissan se odvažio kupcima ponudi besplatnu energiju za njihova električna vozila. Testirali su ovaj način tijekom protekle 2017. godine u Danskoj. Kako je vrijeme prolazilo, ta se ponuda proširila na sve kupce voznih parkova diljem zemlje. Koristeći dvosmjerno punjenje, kupci mogu povući energiju iz mreže kako bi pokrenuli i vozili svoj automobil ili kombi te mogu „prodati” energiju natrag mreži, ukoliko im ona trenutno nije potrebna, koju onda koriste ostali.

To znači da jednom kad je poduzeće platilo nominalni iznos za ugradnju punjača V2G, ne postoje više troškovi energije ni goriva, samo besplatna energija za električno vozilo. A Danska je tek početak. U Ujedinjenoj Kraljevini, Nissan je surađivao s društvom OVO Energy kako bi kupcima omogućio kupnju jedinice xStorage za kućansku energiju uz popust te im tako omogućio da „prodaju” energiju natrag mreži, stalnim obnavljanjem energije (rekuperacijom) moguće je postići prosječno godišnje povećanje prihoda za 590 GBP / 647 EUR. Nissan već sad istražuje i ostale mogućnosti diljem Europe kako bi učinio „besplatnu” energiju za električna vozila bitnim korakom u budućem razvoju.

Jedinice xStorage Home, koje su ugrađivane u domove u ITER-u, bit će dio pilot-projekta u jednoj zemlji u razvoju u Africi. Pomoći će opskrbiti lokalne zajednice održivom energijom u zemljama u kojima zajednice nemaju pristup energiji. Pružit će zajednicama bolji pristup osnovnim potrebama, kao što su obrazovanje i zdravstvo.

Nadalje, i u skladu s ciljevima za održivost u Europi, Nissan je također predstavio koncept koji se temelji na kombiju e-NV200. Vozilo je opremljeno stacionarnim energetskim akumulatorom te se može koristiti kao mobilni, održivi, pomoćni izvor energije u slučaju znatnog gubitka električne struje, energetskog poremećaja ili događaja koji nije povezan s električnom mrežom. 

Nissan će testirati te projekte tijekom 2018., a ako se ispostavi da su korisni, istraživanje će se proširiti.


Novi Nissan LEAF

Glavnu ulogu u Nissanovom iskustvu električnog ekosustava ima novi Nissan LEAF - simbol Nissanove inteligentne mobilnosti. Najprodavanije električno vozilo ima domet od 378 km prema normi NEDC. Novi LEAF također je prvi automobil homologiran prema normi WLTP.  Sada može prijeći 270 km u mješovitoj vožnji (grad i autocesta) i 415 km u gradskim uvjetima sa samo jednim punjenjem. Stoga nudi vožnju bez straha da će ponestati energije na većim udaljenostima. Opremljen je tehnologijom koja uključuje naprednu podršku vozača ProPILOT za sigurniju i udobniju vožnju.

Tehnologija e-Pedal omogućuje vozačima da s lakoćom ubrzaju i koče koristeći samo jednu papučicu pri čemu stalno obnavljaju energiju. Pritiskom na gumb, ProPILOT Park potpuno samostalno parkira automobil. Novi LEAF već je sada ostvario velik uspjeh s više od 12.000 dosad primljenih narudžbi, iako ne stiže u europske prodajne salone prije veljače 2018.