Promicanje praktičnosti i užitka električne vožnje: Nissan Intelligent Power


Na Tokijskom salonu automobila Nissan predstavlja IMx, potpuno autonomni konceptni crossover na električni pogon dometa 600 km.

Nissan IMx  konceptno vozilo bez emisija upotrebljava novu platformu električnih vozila, osmišljenu za maksimalnu učinkovitost. Ta platforma omogućuje ugradnju potpuno ravne podnice, što rezultira iznimno prostranom unutrašnjošću i većim užitkom u vožnji. Nisko težište šasije poboljšava vozne osobine vozila koje će redefinirati segment crossovera. 

Snažan, ali tih pogonski sklop donosi više užitka u vožnji. IMx pokreću dva snažna električna motora postavljena sprijeda i straga pa automobil praktično ima pogon na četiri kotača. Oni zajedno razvijaju 320 kW snage i nevjerojatnih 700 Nm okretnog momenta iz baterije visokog kapaciteta novog dizajna i konstrukcije veće energetske gustoće. Ta nova baterija omogućuje domet veći od 600 km s jednim punjenjem pa putnici mogu dulje uživati u pustolovinama, bez razmišljanja o punjenju.

IMx pridonosi društvenoj infrastrukturi kao nijedan automobil dosad. Primjerice, nakon što preveze vlasnika do aerodroma, IMx se može parkirati na mjestu koje mu omogućuje da se spoji s lokalnom energetskom mrežom i posluži kao „virtualna” elektrana koja vraća električnu energiju u mrežu, čime su proširene funkcije spajanja vozila s domom ili sa zgradom. Kad se vlasnik vrati, automobil ga može pokupiti pred terminalom i odvesti kući. Cijeli se proces provodi učinkovito zahvaljujući, među ostalim, i povećanom kapacitetu baterije te tehnologijama povezivanja s automobilom, uključujući sustav Seamless Autonomous Mobility.

Za ugodnija putovanja: Nissan Intelligent Driving

Osnovni dio tehnološke opreme modela IMx buduća je verzija sustava ProPILOT koja omogućuje potpuno autonomnu vožnju. Kad se uključi način rada ProPILOT, sustav uvlači upravljač u armaturnu ploču i naginje unazad sva sjedala, što vozaču oslobađa više prostora, a putnicima omogućuje da se opuste i uživaju u putovanju. Kad je uključen način rada Manual, vozilo vraća upravljač i sjedala u izvorni položaj i tako vraća nadzor u ruke vozača.

Umjetna inteligencija omogućuje vozaču kontroliranje instrumentne ploče pokretom oka i ruke. Intuitivno sučelje rezultira manjim brojem fizičkih komandi i prekidača, što unutrašnjost modela IMx čini jednostavnom, ali vrlo učinkovitom i dodatno povećava već nenadmašnu razinu udobnosti.

Nissan je na prometnicama Tokija predstavio prototip i svoje najnaprednije tehnologije za autonomnu vožnju, koja će se u automobile početi ugrađivati 2020.

Ta tehnologija vozilu omogućuje autonoman rad na gradskim cestama i autocestama od trenutka kad vozač odabere odredište u navigacijskom sustavu do dolaska na odredište. Umjetna inteligencija prototipa koristi se informacijama koje dobiva od 12 sonara, 12 kamera, devet radara s milimetarskim valovima, šest laserskih skenera i karte visoke razlučivosti kako bi analizirala složene situacije u stvarnom vremenu i upravljala automobilom u zahtjevnim uvjetima gradske vožnje, kao što su ulasci u složena križanja. Poboljšanja u opremi i softveru jamče i uglađene manevre prilikom susreta s preprekama na cesti kao da vozilom upravlja vozač, što putnicima u automobilu donosi osjećaj sigurnosti.