13 milijuna kuna za dva automobila !!!


Vau, 13 a možda i 15 milijuna kuna za dva automobila. Mislio sam da su Ferrari, Porsche, Rolls-Royce, McLaren, Jaguar ili možda Aston Martin sa svojom cijenom od cca 200 – 250 tisuća eura najskuplji automobili današnjice. Prevario sam se. Eto upravo ovih dana naš premijer i predsjednica pokazali su nam da postoje i oni za njih specijalno pravljeni od milijun eura pa i više. Takvi su, kažu, blindirani.

Oni će štićene osobe štititi od kvazi ugroze domaće i strane. Što uopće znači to 'ugroze'. Zašto koristimo tu rusku riječ kada imamo hrvatsku - prijetnja. I kakve su to prijetnje. Pa neće valjda narod bacati paradajz i sirova jaja na voljenu predsjednicu ili premijera. Pa narod ih je izabrao, narod ih voli, na sljedećim izborima opet će glasati za njih. Jer oni su im najljepši, najpametniji i najsposobniji. Zašto bi se oni sada skrivali od njih iza debelih blindiranih stakala.

Još nikad u povijesti, nigdje na svijetu, niti u jednoj državi nitko nije predsjednika, premijera ili nekog ministra jurio automobilima od 600 konjskih snaga pucajući u njih iz projektila, mitraljeza, bacača, uzija ili nečeg sličnog osim u američkim filmovima. Naglašavam - američkim filmovima. 

Ako protutenkovska raketa i nagazna protutenkovska mina raznesu najmoderniji tenk od 100 i više tona i vrijednosti od 100 i više milijuna dolara zamislimo što tek napravi šminkerskom kvazi blindiranom automobilčiću s fensi šmensi kožom i frižiderom za šampanjac. Kada testiraju takve automobile na nagaznim protutenkovskim minama oni odlete toliko visoko u zrak da pri pada natrag uvijek pogibaju svi putnici. Ako je do stakala kao zaštite od metaka postoje specijalizirane firme koje se samo time bave i od bilo kojeg automobila naprave blindirano vozilo za smiješno male novce. Dakle, postavlja se pitanje, čemu to? 
Blindirani Mercedes koji se u osnovi ne razlikuje mnogo od serijskog osim po perverznom luksuzu i astronomskoj cijeni ???

Kada se svojedobno Tuđmanu prohtjelo takve igračke rekao je 'pa neće valjda državni poglavar na magarcu'. Nosale su se torbe pune iseljeničkog novca i pokradenog mirovinskog fonda. 

Kada se to isto prohtjelo Sanaderu mutio je sa srebrno metalik  bojom kako nitko ne bi primijetio razliku između novog i onog starog. Nosale su se i tada crne torbe pune novaca državnih firmi i korupcije. Bilo je tako puno crnog novca da su se kupovali satovi, kuće, blindirani automobili. 

Sada kada se predsjednici i premijeru prohtjelo zapakirali su to u priču, kako MUP nabavlja za tamo neke, bla, bla… strane nama tako česte državnike dok policajci hodaju u podrapanim košuljama, potrganih futrola i šupljih cipela. Ali i danas se zasigurno nose neke torbe vjerovatno pune Agrokorova novca i love iz europskih fondova. Jesu li se i danas možda 'good guys' zaigrali jer je crnog novca opet u izobilju?

A veći dio naroda opet će glasati za njih po tko zna koji puta jer je neuk, neobrazovan i lako upravljiv. Zato izravna demokracija ne valja i treba je što prije mijenjati. Jer kako netko iz Pogane Vlake da govori onom u Zagrebu ili Istri kako da živi, što da radi, kako da odgaja djecu ili tumači povijest. Dva su to svijeta različita.

HDZ na vlasti = pljačka u tijeku.