Novi elektronski sustavi, nove Mecedesove E-klase

Korak u budućnost najkraći je opis nove E-klase koja donosi niz tehničkih inovacija zaslužnih za udobnost i sigurnost. Brojni sustavi pomoći vozaču donose potpuno novi ugođaj u vožnji i još su korak bliže autonomnoj vožnji.


Active Brake Assist sustav u mogućnosti je upozoriti vozača na mogući sudar, pružiti odgovarajuću podršku u slučaju naglog kočenja i automatski aktivirati kočnice. Osim na vozila, ovaj sustav može upozoriti na pješake u zoni opasnosti ispred vozila.


Dio standardne opreme čini i ATTENTION ASSIST koji vozača može upozoriti na smanjenje pažnje i umor te Crosswind Assist sustav, koji može pomoći vozaču značajnim smanjenjem efekta snažnih poprečnih udara vjetrova.


Istaknute značajke opcijskog Driver Assistance paketa uključuju: DRIVE PILOT sustav koji je u mogućnosti automatski održavati pravilnu udaljenost do vozila ispred, te po prvi put također može i pratiti do brzina od 210 km/h. To vozaču može olakšati vožnju, koji više tijekom normalne vožnje ne mora koristiti kočnicu ili gas i također mu je pružena velika pomoć u upravljanju u obliku Steering Pilot sustava – čak i u blagim zavojima. Dodatne DRIVE PILOT inovacije po prvi put uključuju, Active Lane-change Assistant sustav koji se bazira na radaru i kameri te pomaže vozaču prilikom promjene vozne trake na cestama s više voznih traka.

Active Brake Assist s funkcijom detekcije poprečnog prometa može detektirati poprečni promet na križanjima, te ako vozač na vrijeme ne reagira, autonomno aktivirati kočnice. Može detektirati opasne situacije povezane s zaustavljenim vozilima na kraju kolone te izbjeći sudar do brzina od 100 km/h.

Evasive Steering Assist: sustav koji nadopunjuje funkciju detekcije pješaka Active Brake Assist sustava.

Active Lane Keeping Assist: sustav koji pomaže vozaču u slučaju nehotičnog izlaska iz vozne trake, što se provodi korektivnim aktiviranjem kočnica samo s jedne strane vozila, i to uključujući slučajeve cesta s isprekidanim linijama i rizik od sudara, Active Blind Spot Assist sustav sada također može upozoriti na rizik od poprečnog sudara, tipičnog za gradski promet pri niskim brzinama i, kao i prije, korektivne intervencije u zadnji tren kako bi se spriječili sudari pri brzinama iznad 30 km/h. PRE-SAFE® PLUS sustav može zaštititi od sudara s vozilima iza vašeg vozila i smanjiti njihov utjecaj na putnike.

Raspon novih značajki u novoj E-klasi uključuje i Remote Parking Pilot: sustav omogućuje pomicanje vozila u i iz garaža i parkirnih mjesta daljinskim putem uz pomoć pametnog telefona. Car-to-X komunikacija, PRE-SAFE® bočni pomak, PRE-SAFE® Sound sustav, MULTIBEAM LED prednja svjetla visoke razlučivosti i digitalni ključ vozila koji omogućuje uporabu pametnog telefona vozača kao ključa za vozilo.

U novoj E-klasi s COMAND Online sustavom svoju premijeru doživjeti će potpuno nova generacija informacijsko-zabavnog sustava.




New electronic systems, new the Mercedes E-Class...